Dr. Baumann home Filosofie Basiskennis cosmetica Productanalyse Producten
Werkstoffen Nieuws Dépositaires Vragen De Cosmeticawolf INCI
Documenten Literatuur Links Bestellen Contact Zoeken

 


DE ACTIEVE STOFFEN VAN DE DR. BAUMANN PRODUCTEN

Een cosmetisch product bestaat uit twee soorten stoffen: actieve stoffen en hulpstoffen. Actieve stoffen of werkstoffen zijn ingrediënten die nodig zijn voor de huidverzorging. Om een bepaald effect te bereiken.

Hulpstoffen zijn de stoffen die nodig zijn voor het evenwicht van het product zelf, maar waar de huid op zich geen nood aan heeft. Het spreekt vanzelf dat alle DR. BAUMANN ingrediënten voldoen aan de strengste bionome kwaliteitscriteria.

Hieronder vindt u de lijst van de door Dr. Baumann gebruikte actieve stoffen. U vindt de volledige lijst van de door ons gebruikte hulpstoffen elders op deze website (klik hier).

Onze toplijn Dr. Baumann SkinIdent bestaat uit zeer hoogwaardige huideigen stoffen. De lijst daarvan vindt u verder (klik hier).

De vrucht van de jojobaplant

DE ACTIEVE STOFFEN IN ALFABETISCHE VOLGORDE

DR. BAUMANN gebruikt zoveel als mogelijk huideigen, huidgelijkende en huidvriendelijke ingrediënten. Dit resulteert in zeer milde producten met een uiterst goede verdraagbaarheid. Daardoor zal uw huid deze producten ook verwelkomen. De kans op een negatieve reactie wordt daardoor heel erg beperkt.

Noot: alle Dr. Baumann producten met etherische oliën hebben ook steeds een versie zonder deze krachtige oliën. De versie zónder is de aangeraden versie voor langdurig gebruik, of voor mensen met een zeer gevoelige huid of mensen die reeds allergische reacties vertonen op parfum. Bovendien: door de krachtige werking van essentiële oliën mogen deze slechts zolang gebruikt worden tot het gewenste effect ervan werd bereikt. Langdurig gebruik op de huid raden wij af omdat de kans op een gevoeligheidsreactie dan vergroot. De essentiële oliën die worden gebruikt zijn wel allemaal van de beste kwaliteit, onvervuild en door stoomdistillatie in zijn meest zuivere vorm gewonnen.

Algenextract
Stimuleert de lipolyse (vetafbouw) in de vetcellen, vermindert oedeem bij cellulitis, stimuleert de collageensynthese. Terug

Aloë Vera
Plantenextract met vochtinbrengende, beschermende en verzorgende eigenschappen, kalmeert de huid.
Terug

Allantoïne
Natuurlijke, plantaardige actieve stof, geneest wonden, regenereert cellen, ontstekingsremmend, werkt de vorming van acne tegen, maakt de huid zacht en glad.
Terug

Aluminiumlactaat
Regenereert de beschermende laag zuur van de huid, licht samentrekkend. Terug

Ascorbylfosfaat
= Vitamine C, een wateroplosbare vitamine, met antioxidatieve eigenschappen. Het werkt celbeschadigende vrije radicalen tegen, beschermt onverzadigde vetzuren tegen oxidatie, is zeer bevorderlijk voor de vorming van collageen en daarmee het gehele bindweefsel, alsook voor de functie van het immuunsysteem. Samen met vitamine E is het zeer geschikt ter voorkoming van de vorming van nitrosaminen.
Terug

Basilicum
= Oleum Ocimum basilicum. Etherische olie, tegen krampen, kalmerend, antiseptisch.
Terug

Beta-Carotine
= Pro-vitamine A. Vetoplosbare vitamine met antioxidatieve eigenschappen, werkt tegen celbeschadigende vrije radicalen, beschermt onverzadigde vetzuren tegen oxidatie, behoort tot de huidbeschermende vitaminen.
Terug

Biotine
= Vitamine H. Wateroplosbare vitamine voor een normale functie van huid en haar, wordt als voorkomende maatregel tegen kalen en grijs worden van de haren genomen.
Terug

Brandnetelextract
= Extr. Urticae e Fol. Tegen roos, jeuk, ontstekingen op de huid en haaruitval.
Terug

Butyleenglycol
Vochtinbrenger in huidverzorgingpreparaten, betere kwaliteit en beter verdragen dan propyleenglycol. Maar ook vele malen duurder.
Terug

Calcium
Belangrijk mineraal voor gezonde tanden en beenderen (zie ook ons voedingssupplement).
Terug

Calendula-olie
= Oleum Calendulae of goudsbloemolie. Remt ontstekingen, bevordert de doorbloeding, zeer goede kalmerende werking bij huid die door de zon beschadigd is.
Terug

Carotineolie
Ondersteunt de werking van vitamine A, vooral actief tegen vrije radicalen van zuurstof.
Terug

Ceramide
De stofklassen van de ceramiden zijn samen met de fosfolipiden een belangrijk bestanddeel van de intercellulaire stof (stof tussen de cellen van de epidermis resp. de hoornlaag). Ze zijn medeverantwoordelijk voor het in stand houden van de huidfuncties (regulatie van transdermale waterhuishouding, bescherming tegen infecties, vrijwaring van de elasticiteit van  de huid enz.). Zoals de fosfolipiden zijn ze in staat tot het vormen van liposomen en kunnen goed in de bovenste huidlagen doordringen. DR. BAUMANN COSMETIC gebruikt enkel ceramide van plantaardige oorsprong.
Terug

Cetylpalmitaat
Uit plantaardige grondstoffen geproduceerde, vaste wasester, intensieve beschermende werking voor de huid - komt qua samenstelling overeen met walschot dat uit het ruggenmerg van de walvis gewonnen wordt en vanwege de bescherming van de walvis niet meer mag gebruikt worden.
Terug

Cu-Chlorophyll
Natuurlijk chlorophyl, heeft een licht deodoriserende werking.
Terug

DATEM
= Diacetylwijnzuurester van glycerinemonostereaat, maakt de huid terug soepel en werkt als conditioner in haarverzorgingsproducten.
Terug

Dihydroxyaceton
Een ook in het menselijk lichaam voorkomende, drievoudige suiker, die reageert met de keratine van de hoornlaag onder de vorm van bruine verkleuring, de natuurlijke bruining van de huid wordt behouden en versterkt.
Terug

D-Panthenol
(zie onder Panthenol).
Terug

Ethanol
Desinfecterend en verfrissend.
Terug

Eucalyptusolie
= Eucalyptus globulus.
Werkt tegen krampen, bevordert de genezing van wonden en werkt stimulerend.
Terug

Farnesol
= Dodecatrienol. Etherische olie, remt de groei van zweetgeurbevorderende bacteriën.
Terug

Geranium
= Pelargonium graveolens = Rosengeranium. Etherische olie, ontspannend, harmoniserend, opwekkend.
Terug

Glyceryl Laurate
Maakt de huid terug soepel en geeft consistentie in tensiden.
Terug

Glycolzuur
= Hydroxy-azijnzuur, behoort tot de fruitzuren, vermindert de verhoorning van de huid.
Terug

Hopextract
Plantaardige actieve stof, verstevigt en versterkt de huid, toniserend en bevordert de doorbloeding.
Terug

Hyaluronzuur
Natuurlijke vochtinbrenger, maakt de huid terug glad, komt ook in het menselijke bindweefsel voor, werd vroeger uit hanenkammen gehaald (wrede bio-industrie!), tegenwoordig in betere kwaliteit biotechnologisch geproduceerd.
Terug

IJzerkruid
= Lippia citriodora = ijzerkruidolie, etherische olie, opwekkend, concentratiebevorderend.
Terug

IJzeroxide
Minerale ijzeroxide in de primaire kleuren geel, rood, zwart, voor pigmentkleuren, zeer goed
door de huid verdragen. Terug

Isocetyl Palmitate
Uit plantaardige grondstoffen geproduceerde vloeibare wasester, intensieve bescherming voor de huid, komt qua samenstelling overeen met walschot, die uit het ruggenmerg van walvissen gewonnen werd en tegenwoordig omwille van de bescherming van de walvis niet meer gebruikt mag worden.
Terug

Isopropanol
Desinfecterend en verfrissend.
Terug

Jojobaolie
= Oleum simmondsiae californicae.
Een natuurlijke vloeibare was met beschermende en verzorgende eigenschappen, die een aangenaam en fluweelzacht gevoel doet ontstaan.
Terug

Kamille-olie
= Oleum Chamomillae e Flor. Kalmeert de huid, bevordert de genezing van wonden, granulatiebevorderende en ontstekingsremmende werkingen, die zowel in de natuurgeneeskunde als in de erkende geneeskunde sterk gewaardeerd worden.
Terug

Kaolien
Zeer zuivere kleiaarde, reinigt de huid.
Terug

Kiezelgoer
= Siliceous Earth.
Een mineraal van organische oorsprong. Uitwendig gebruikt reinigt het de huid tot diep in de poriën, werkt kalmerend, genezend en ontstekingsremmend. Inwendig genomen is het belangrijk voor nagels, huid, haar, beenderen en bindweefsel. Een tekort aan kiezelzuur kan een oorzaak zijn van huidontstekingen, haaruitval, zwakke nagels en een slecht geheugen.
Terug

Kruidnagel
= Caryo Phylli. Etherische olie, verdrijft insecten van alle soort.
Terug

Lavendel
= Lavendula angustifolia. Etherische olie, maakt de huid glad, werkt tegen onzuiverheden in de huid.
Terug

Lecithine
= Fosfolipide. Natuurlijke emulgator van plantaardige oorsprong, ondersteunt de werking van natuurlijke lipidenbeschermlagen in de huid, maakt glad en bewaart de vochtigheid.
Terug

Lemongras
= Cymbopogan flexuosus. Etherische olie, verfrissend. Bevordert de concentratie.
Terug

Liposoom
Naar onze ervaring de efficiëntste en beste stof in de cosmetica. Een kleine holle kogel, waarvan de wand uit dezelfde fosfolipiden opgebouwd is , als de wand van een huidcel en de  daartussen liggende intercellulaire stof. Gezien hun uitstekende werking en verdraagbaarheid, zijn meervoudige liposomen de efficiëntste liposomen. Ze zijn in staat het  vochtigheidsgehalte van de huid binnen de 7 dagen tot nagenoeg 100% te doen stijgen. Daartoe is geen enkele andere stof in staat. Liposomen transporteren ook andere stoffen in de huid. Dat is bvb. bij huidbeschermende vitaminen zeer gunstig, maar bij parfums en chemische conserveermiddelen zeer negatief. Deze laatste behoren immers tot de belangrijkste oorzaken van allergieën en horen dus in geen geval in de huid thuis! DR. BAUMANN COSMETICA gebruikt enkel meervoudige liposomen zonder parfums en zonder chemische conserveerstoffen (zie ook onder “Basiskennis liposomen").
Terug

Macadamiaolie
= Oleum Macadamiae.
Voor de verzorging van huid, haar en haarwortels. Beschermt de huid en het haar tegen beschadiging door zonnestraling, bescherming tegen uitdrogen van huid en hoofdhuid, door zijn hoog gehalte aan palmitoleïnezuur heeft het gelijkaardige eigenschappen als nertsolie.
Terug

Magnesium
Belangrijk mineraal in het lichaam, activeert ongeveer 300 enzymen, vooral de stofwisseling van eiwitten, belangrijk voor de functie van het hart en de zenuwen, verhindert vorming van stenen bij een verhoogde toename aan vitamine C, houdt de tanden gezond.
Terug

Manuka
= Leptospermum scoparium.
Etherische olie, gelijkaardig aan Tea Tree olie, antiseptisch.

Meerkiefer
= Pinus Pinaster of balsemterpentijn, etherische olie uit dennenboomhars, ontspannend, werkt tegen krampen.
Terug

Methylnicotinaat
Vitamine B3-derivaat, werkt doorbloedingbevorderend en stimuleert de stofwisseling.
Terug

Melkzuur/Lactaat
Behoort tot de fruitzuren. Komt reeds als stofwisselingsproduct in het lichaam voor. Heeft in hogere concentraties en bij lage pH-waarde 2-3 een afpellende werking op de hoornlaag, ondersteunt in afgezwakte vorm (fysiologische pH-waarde van de huid 5- 5,5) het vochtigheidsgehalte en bewaart de beschermende zuurlaag van de huid. Terug

Mica
= Glimstof. Door het aanbrengen van een laag titanoxide bekomt men zilverglanspigmenten, met ijzeroxidenkleurige glanspigmenten.
  Terug

Mirre
= Commiphora  myrrha. Etherische olie, ontstekingsremmend, bevordert de genezing.
Terug

Munt
= Mentha arvensis.
Etherische olie, verfrissend, opwekkend.
Terug

Myo-Inosit
in het planten- en dierenrijk wijd verbreide suikerachtige groeistof.
Terug

Nanosomen
Zijn net zoals liposomen holle lipidenlichaampjes, waarvan de wonden uit een eenvoudige laag fosfolipiden opgebouwd zijn, waarvan de lipofiele uiteinden naar de binnenkant van de nanosomen wijzen, ze brengen enkel olieoplosbare stoffen in de huid.
Terug

Natriumlactaat
Natriumzout van melkzuur, ondersteunt het vochtigheidsgehalte van de huid. Terug

Neroli 
= Citrus aurantum.
Etherische olie uit sinaasappelbloesems, ontspannend, heeft een positieve werking op het humeur.
Terug

Nylon-Granulat
Gladde neutrale bolletjes uit nylon voor de afschilfering van afgestorven huidschilfers. Ze beschadigen de huid niet, in tegenstelling tot de in peelings veelgebruikte verpulverde perzikpitten. Deze zijn immers zo scherp dat ze microscopische krasjes veroorzaken.
Terug

Octylpalmitaat
Goed uitsmerende en niet vette wasester. Wordt uit palmpitolie gemaakt.
Terug

Octocrylene
Chemische zonnebeschermingsfilter, zeer goed door de huid verdragen.
Terug

Paardenkastanje-extract
= Extr. Semen hippocastani of Extr. Aesculus hippocastanum. Vasoconstriktorisch, oedeemremmend, toniserend.
Terug

Panthenol / D-Panthenol
= Provitamine B5. Verbetert en verhoogt het vochtgehalte van de huid, werkt ontstekingsremmend, vermildert en remt de jeuk. Stimulering van de epithelisering: kleine wondjes (scheren), schaafwonden, blazen verdwijnen gemakkelijker. Bij gebruik in haarverzorgingsproducten wordt het niet alleen op haar en hoofdhuid aangebracht. Het dringt ook in en stapelt zich op. Aangezien pantotheenzuur een belangrijk bestanddeel is van gezond haar, dient de voorbehandeling met D-panthenol volgens wetenschappelijke studies als “voeding voor het haar”. Het verschaft het haar langdurige vochtigheid, verbetert de kambaarheid van de haren, vermindert de vorming van gespleten haar, verbetert de toestand van beschadigd haar, verdikt het haar en geeft het glans. Bij nagels vermindert de breekbaarheid.
Terug

Pharma Kaolien
= Kaolien. Natuurlijk mineraal, dat bacteriën en giftige stoffen absorbeert en licht adstringerend werkt.
Terug

Pro-vitamine A
= Beta-Carotine (zie daar).
Terug

Pro-vitamine B5
= D-Panthenol (zie daar).
Terug

Quaternium 24
Uit natuurlijke cellulose gewonnen stof met positieve ladingdrager, die haaruitval vermindert. Het bevordert de werking van andere stoffen op het haar en de hoofdhuid en geeft het haar glans en sterkte.
Terug

Ricinusolie
= Oleum Ricini. Olie uit het zaad van de ricinusboom. Zeer goed verdraagbaar. Wordt vaak in lippenstiften gebruikt. Terug

Rozenhoutolie
= Aniba roseaodora. Ontstekingsremmend en toniserend.
Terug

Rozenolie
= Rosa. Etherische olie, harmoniserend. Afrodisiacum.
Terug

Salie-extrakt
= Extr. Salvia officinalis. Werkt adstringerend en bevordert de doorbloeding.
Terug

Sandelhout
= Santalum album. Etherische olie, harmoniserend, verzorgend, afrodisiacum. Terug

Sheabutter 
= Oleum Butyrospermi Parkii.
Is vet uit de noten van de Afrikaanse boom Butyrospermum Parkii. Is bijzonder geschikt voor de verzorging van droge en bijvoorbeeld door zonnestraling beschadigde huid. De huid wordt zachter, bloed- en zuurstofverzorging worden geoptimaliseerd, een bescherming voor uitdroging en UV-straling wordt opgebouwd.
Terug

Seleen
Levensbelangrijk spoorelement (voor meer uitleg zie ”Voedingsupplementen”).
Terug

Sesamolie
= Oleum Sesami indicae.
Is een natuurlijke olie uit de zaadjes van een sesamplant met een hoge concentratie onverzadigde vetzuren. Beschermt tegen vrije radicalen.
Terug

Sorbitol
Wateroplosbare Glucoside met vochtinbrengende eigenschappen. Uitstekende huid- en slijmverdraagbaarheid.
 

Stearaat
= stearinezuur. Vetlichaampje dat ook in huidtalg voorkomt.
Terug

Talk
=speksteen. Glimstof die magnesium bevat. Natuurlijk mineraal. Poedergrondlaag met goede hechtings- en smeereigenschappen.
Terug

Tea Tree
= Melaleuca alternifolia. Etherische olie, antiseptisch. Terug

Teunisbloemolie
= Oleum Oenothera biennis. Eén van de waardevolste oliën in de huidverzorging. Met zijn hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren, bvb gammalinolzuur, werkt het tegen droge, ruwe en afgeschilferde huid. Sterk vochtinbrengend, werkt kalmerend op de huid, stimuleert de doorbloeding en werkt de vorming van acne tegen. Ook inname is sterk aan te raden. Bij veel mensen is de stofwisseling van linolzuur naar gammalinolzuur verstoord, wat in extreme gevallen tot neurodermitis kan leiden. Daarom is het ook in de natuurgeneeskunde zeer populair.
Terug

Tijmextract
= Extr. Thymus vulgaris.
Plantaardige stof, werkt tegen haaruitval, roos en vet haar. Niet te verwarren met thymus van dierlijke oorsprong.
Terug

Titaandioxide
Natuurlijk mineraal, beschermt de huid en remt ontstekingen af. Geeft kleur aan make-up en poeder. In microscopische vorm reflecteert en absorbeert het UVA- en UVB-straling.
Terug

Tocopheryl-Nicotinate
= Vitamine-E-Nicotinaat.
Bevordert de doorbloeding en de stofwisseling in lichte mate.
Terug

Triethyl Citrate
= Citroenzuurtriethyleste. Remt de groei van zweetgeurbevorderende bacteriën. Wordt zeer goed door de huid verdragen.
Terug

Urea / Ureum
Natuurlijke stof die zich in het lichaam bevindt en het doordringen van andere stoffen in zalven duidelijk bevordert. Het heeft keratolytische eigenschappen, verhoogt de vochtigheid van de huid en werkt ontstekingsremmend.
Terug

Ureum
= Urea, natuurlijk vochthouder in de hoornlaag, helpt ook bij schubvlecht en neurodermitis.
Terug

Vitamine A-Palmitaat
= Retinyl Palmitate.
Ideale stof voor de verouderende huid, want het kan de door UV-straling verouderde huid regenereren en de epidermis verdikken. Studies konden zelfs een verhoging van het  collageengehalte van de huid, een lichte vermindering van rimpels en een verbeterde huidelasticiteit aantonen.
Terug

Vitamine B3
= Tocoferylnicotinaat. Bevordert de doorbloeding van de huid.
Terug

Vitamine C  (in de vorm van ascorbylfosfaat)
= Ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamine met antioxidatieve eigenschappen. Het werkt tegen vrije radicalen die de cellen beschadigen, beschermt onverzadigde vetzuren tegen oxidatie, is volstrekt bevorderlijk voor de functie van het immuunsysteem en ook voor de vorming van collageen en daarmee het volledige bindweefsel. Samen met vitamine E is het zeer geschikt om de vorming van nitrosaminen te voorkomen.
Terug

Vitamine E, natuurlijke vorm
= D-alpha-Tocopherol beschermt de celmembraan tegen oxidatie en vrije radicalen. Als actieve stof in de cosmetica wordt bijna uitsluitend het stabiele vitamine E-acetaat gebruikt. Het zet zich vast in de verschillende huidlagen, waarbij het doordringen van UVB-straling aanzienlijk verhoogd kan worden. D-alpha-Tocopherol, dat antioxidatief werkt, wordt gestadig door enzymen van de huid uit het vastgezette vitamine E-acetaat vrijgemaakt, wat door de UVB-bestraling aanzienlijk kan worden verhoogd. Naargelang concentratie en frequentie van gebruik kan enkel door vitamine E reeds een beschermingsfactor van 2-4 bereikt worden. Het aantal beschadigde cellen door UV-straling (zonverbrande cellen) kan beduidend verminderd  worden. Verder zorgt het voor een verbetering van het huidoppervlaktereliëf, bevordering van het vochtgehalte van de hoornlaag, versnellen van de epithelisering van oppervlakkige wonden en een verhoging van de enzymactiviteit in de huid. Ontstekingsremmende werking. Samen met vitamine C voorkomt het zeer goed de vorming van nitrosaminen. Natuurlijke vitamine E (D-alpha-Tocopherol) van plantaardige oorsprong is veel actiever dan synthetische vitamine E (D,L-alpha-Tocopherol) dat in de meeste andere producten op de markt aanwezig is.
Terug

Vitamine E, synthetische vorm
= D,L-alpha-Tocopherol. Heeft een veel zwakkere werking dan natuurlijke vitamine E (D-alpha-Tocopherol).
Terug

Vitamine F

Essentiële twee- en drievoudige onverzadigde vetzuren die het lichaam zelf niet kan vormen en die daardoor van buitenaf moet worden aangevoerd. Houdt de vorming van mee-eters tegen. Tegen gebarsten en ruwe huid.
Terug

Vitamine H
= Biotine. Wateroplosbare vitamine voor een normaal functioneren van huid en haar. Wordt ter voorkoming van kaalheid en voortijdige vergrijzing van de haren gebruikt.
Terug

Ylang Ylang
= Canaga odorata. Etherische olie, ontkrampt, ontspannend, verzachtend, erotiserend.
Terug

Zinkoxide
Natuurlijk mineraal met UV-absorberende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Terug

Zinkstearaat
Poedergrondstof. Maakt poeders vaster en beter uitsmeerbaar. Goede gladmakende en hechtingseigenschappen. Mild antisepticum.
Terug

Zwarte peper
= Piper nigrum. Etherische olie, erotiserend, licht stimulerend.
Terug

U vindt de volledige lijst van de door ons gebruikte hulpstoffen elders op deze website (klik hier).

Terug

© Dr. Baumann International